Tästä aiheesta puhutaan nykyään valtavasti, että miten netti ja älylaitteet vaikuttavat lasten elämään, leikkiin ja vanhempien ja lasten suhteisiin. Siitä on ihan hyvä puhua, mutta mitään kauhua ja pelkoa on ihan turha lietsoa mielestäni!

Mielestäni jokaisen vanhemman on kuitenkin erittäin tärkeää tiedostaa se yksinkertainen seikka, että kun aikuiset elävät omaa tavallista arkeaan, se arki on heidän lapsille heidän autenttista lapsuuttaan! Juuri sitä lapsuutta, joka vaikuttaa heidän kasvuunsa ja kehitykseensä ja määrää pitkälti heidän nuoren aikuisuutensa ennen kuin he todella kasvavat aikuisiksi itsekseen!

Ei siis ole ihan sama, miten me aikuiset arkea vietämme. Että vietämmekö illat sohvalla maaten, omalla älypuhelimella nettivinkkejä selaten, netissä shoppaillen ja alennuskoodeja metsästäen, omia insta- ja face tilejä selaten. Vai olemmeko heille aidosti läsnä, kuuntelemme kun heillä on asiaa ja olemme kiinnostuneita heistä, heidän tekemisistään ja sanomisistaan. Ei ole väliä, jos sitä puhelintakin tai älylaitetta käytät. Sillä on väliä, että kuuletko silti lapsesi, laitatko puhelimen pois kun hänellä on asiaa, katsot silmiin ja reagoit. Tällöin lapsi kokee että hän on tärkein, silloin netistä ja noista laitteista ei tule ongelmaa.

Leikki on lapsen työtä

Tämä on niin kulunut fraasi mutta niin totta! Leikki on lapsen työtä, koska leikin kautta lapsi oppii, käsittelee asioita ja määrittää maailmaa. Leikki on äärimmäisen tärkeää lapselle. Aikuinen voi hyvin käyttää leikkiä mittarina arjessa: leikkiikö lapsesi? Jos ei leiki, sinun on syytä huolestua! Jos lapsi ei leiki, silloin on jotain pielessä. Hän on joko liian väsynyt tai nälkäinen, stressaantunut tai turvaton, huolestunut tai rajaton. Jokin asia on silloin hullusti. Kun lapsi ei leiki on syytä tarkkailla omaa puhelimen ja netin käyttöä myös. Mutta jos lapsi leikkii, käy välillä sylissä, kertoo juttuja, vaatii välillä jotain, ei mielestäni ole oikeastaan väliä oletko tällöin puhelimella vai teetkö kotitöitä. Samalla lailla hän osaa tulla sanomaan asiansa, olennaista on kuunteletko ja huomioitko.

Ei kannata huolestua turhasta

Sellainen turha taakan kantaminen on tämän päivän vanhempien vitsaus. Tiedämmekö liikaa lapsen kehityksestä? Se ei palvele ketään että aikuinen ottaa valtavan stressin lapsen kasvatuksesta. Toki on tärkeää tiedostaa monia asioita, mutta on myös tärkeää osata ottaa rennosti!

Ihmiset siis, nauttikaa elämästä, lapsista, eläkää hetkessä! Älkää pilatko omaa arkea ja lastenne lapsuutta stressaamalla!